понедељак, 22. август 2011.

ZOZPA - kome,čemu,zašto...?

U februaru ove godine izglasan je Zakon O Zabrani Prodaje Alkohola posle 22h uveče. Ne sećam se da su sprovedene ankete kojima bi se potvrdila većinska volja građana za sprovođenje ovih, kako kažu, mera čiji je cilj "zadovoljenje potreba" tih istih građana. Kojih to? Pojedinih penzionera koji svako gromoglasno smejanje tinejdžera okarakterišu kao nadrogiranost, nekih roditelja koji na taj način brinu o sigurnosti svoje male dece (zar bi deca trebala da budu u jutarnjim satima na ulici?) ili svoje starije dece (odakle ideja da je alkohol glavni krivac za konflikte i fizičke obračune kod mladih?).. Ne znam kome još smeta točenje alkohola nakon spomenutih sati.
Ali budimo iskreni. Jel mi to kao društvo pokušavamo da nešto popravimo, zalepimo? Kada su zabrane bile dobre i kada i kome su nešto dobro donele? Zar nije sloboda izbora svakog punoletnog građanina privilegija 21.veka i pravo svakog pojedinca da odabere? Mnogi će se ovde pozvati na činjenicu da su (možda) najveći konzumenti alkohola baš klinci koji još nisu prešli 18-tu i da se uvođenjem novog zakona, brine o njihovom zdravlju i sigurnosti u saobraćaju. Međutim,nije alkohol taj koji "vreba" vašu decu i navodi ih na postupke koje ne bi učinili trezni. Postulat modernog doba je da trebate i morate biti emotivno zreli roditelji sposobni da svom detetu, kao sebi ravnom, objasnite ono što smatrate bitnim i štaviše neophodnim kako bi vaše dete uvek imalo mogućnost da samo uvidi i dobre i loše strane svega kao i granicu do koje treba ići. Pružite svom tinejdžeru adekvatne informacije,obrazujte ga i uputite. I pre svega -budite toleranti,to je mala reč velikih ljudi. I pravi način za prevazilaženje potencijalnih problema.
Nisam roditelj i možda grešim.Verujem da puno strahova i puno strepnji opseda roditelje pri pomisli na poguban uticaj alkohola na njihovu decu..  Ali ovo nije način.
Edukacija da, restrikcija - ne.

Нема коментара:

Постави коментар