петак, 16. септембар 2011.

Facebook detinjstvo. Igra lajkova

"Lajkovaću ja tebe pa ćeš onda ti mene!",čuje se u autobusu. Skrećem pogled i preneražena shvatam da sam upravo čula delić razgovora dva osmogodišnjaka...
Uticaj socijalnih mreža prisutniji je i jači nego ikad. Postavlja se pitanje da li smo mi ti koji su odabrali da žive u virtuelnom svetu ili nam je on nametnut, propagiranjem pogrešnih vrednosti i nezdravog načina života?
Ali ono što daleko više zabrinjava od samog postojanja i razvitka digitalnih medija jeste pomeranje starosne granice za pristupanje istim.
Kada se setim svog detinjstva, odahnem pri pomisli da su tada imeđu dve i četiri vatre, lastiš, žmurke i sve ostale obične dečje igre donosile taj osećaj sreće i dečje radosti. Bili smo stalno u pokretu i prijateljstva su tada bila mnogo temeljnija i sadržajnija od onih kakva današnja deca grade. Sa stanovišta budućeg roditelja, sigurna sam da bi mi bilo neizmerno žao da svakoga dana gledam svoje dete kako, prikovano za ekran, sate i sate provodi na Skajpu, Fejsu,You Tube-u i svim ostalim modernim servisima za prekraćivanje ili pak krađu dragocenog slobodnog vremena.
Ali šta reći o problemu koji nije uopšte redak a kome je mnogo teže stati na kraj -pojavi da roditelji otvaraju Fejsbuk profile svojoj maloletnoj deci kako bi "bila u trendu" i ne zaostajala od svojih vršnjaka iz škole koji takođe već imaju svoje naloge na ovoj mreži?! To je strašan i poražavajući podatak koji nam govori o tome koliko smo postali zaluđeni, sluđeni, opsednuti svojim učešćem na socijalnoj mreži....
Dilema da li postoji nada da se postojeće stanje svesti izmeni i time sačuva bar deo kvalitetnog detinjstva za neku novu decu koja stižu, izlišna je i nepotrebna. Jer razvoj modernih tehnologija se tek zahuktava i s obzirom na finansijske benefite koje čitavom svetu donosi, možemo vreme u kome živimo posmatrati samo kao predvorje i uvod u istoriju digitalnih imperija koje će definitivno osvojiti svet.

Нема коментара:

Постави коментар