субота, 31. децембар 2011.

Godina za godinom... Ode još jedna!

Još jedna godina je na izmaku. Štaviše,rekla bih da se euforija oko dočeka već oseća u vazduhu...
Međutim,za neke će ulazak u 2012-tu obećavati samo još jednu kriznu i neizvesnu godinu, punu poteškoća da se izmire računi i savlada finansijska nestašica. Kasirka iz prodavnice prekoputa, imala je jutros baš takvo, zabrinuto i tužno lice... Za one imućnije, doček je prilika da se baškare za prepunom trpezom srećni što su sebi omogućili taj luksuz. Uz zdravicu će mnoge želje poleteti noćas k nebu...
Ove godine (a uskoro prošle), na marginu smo izneli sve one probleme koji su potresali kako naše privatne, tako i javni život sredine u kojoj živimo. Bavili smo se sveprisutnim problemom napada pasa lutalica i izgradnjom azila koji crpe naše državne materijalne resurse dok neki naši sunarodnici spavaju na ulicama zaklonjeni kartonskom kutijom od zime... Bavili smo se (ne)rešivim problemima zdravstva koje umesto da gradi ugled institucija kojima trebamo i možemo verovati, sve više potkopava naše poverenje u medicinu i čuveni princip Primum non nocere... Dotakli smo se i teme gej-lezbejskog položaja u društvenom miljeu Srbije gde se (većinski) ne odbacuje seksualna opredeljenost već netaktičko ispoljavanje iste.. Pitanja kulture održavanja higijene, robovlasničkog poretka 21.veka i entuzijastičkog temperamenta našeg malog naroda sa Balkana, raščlanili smo i pokušali da odgovorimo na njih gledano iz ugla tradicije, današnjih obrazaca ponašanja i ličnog (subjektivnog) stava. Internet tehnologiji posvećen je veliki broj postova ove (prošle) godine imajući u vidu da živimo u digitalnoj eri u kojoj nam tehnika sve više zamenjuje ljudskost i bliskost..
I za kraj, podsetiću vas na pet najčitanijih tekstova ovog bloga. Prvo mesto zauzeo je Fenomen GSP-a. Higijena (ni)je zakon. Izlišno je objašnjavati zašto -to je stvarnost sa kojom se svako od nas suočava svakoga dana. Drugo mesto zauzima Čitanje- gde smo bili nekad a gde smo danas. Ovo je bilo lepo iznenađenje i za mene jer ostavlja veru da, i u ovoj ubrzanoj eri, budućnost knjige ipak postoji. Sve dok ima čitalaca, makar i e-knjiga. Na trećem mestu nalaze se Konzumeristi pomodarskih vrednosti -ta duhovna socijala. Svi ih znamo jer su toliko česti da ih ne možete zaobići. Dovoljno je da u vreme praznika uđete u neki od tržnih centara i shvatite koliko je trend pomama uzela maha. Lažni elitizam kao odelo potpuno praznih ljudi.  Facebook detinjstvo,igra lajkova na četvrtom je mestu i govori o činjenici da živimo u vremenu u kome detinjstvo postepeno zamenjuje korisnički nalog na društvenim mrežama. Poput starih zanata, i stare dečije igre postepeno izumiru. I peto mesto pripada tekstu Robovlasnici 21.veka- otkrivena i prikrivena stvarnost. To me vraća na priču o kasirki sa početka ovog teksta koja je jedna u moru onih koji trpe komplekse, aroganciju i "šefovanje" svojih nadređenih, samo pukim slučajem materijalno stabilnijih a vrlo često duhovno ubogih..
Želim vam svima srećnu i uspešnu 2012-tu godinu!! Verujte u sebe i ne dajte se pokolebati u odlukama za koje osetite da su ispravne i prave za vaš život u datom trenutku.
Ništa na ovom svetu ne podleže zakonu konstantnosti - naprotiv,promenljiva je jedini putokaz za ispunjenoj i ostvarenoj budućnosti!
Do sledećeg čitanja pozdravlja vas vaša


IvaНема коментара:

Постави коментар