субота, 28. јануар 2012.

Kud god p(r)ošli - u palanku došli

.. Prethodnih nepunih mesec dana,provela sam u naizgled istom a ipak drugačijem okruženju. U (svojoj) provinciji.Stoga sam, sabirajući utiske kojih je,kada je palanački način života i mišljenja nikada dosta,došla na ideju da nekoliko narednih postova naslovim zajedničkim nazivom - Ciklus priča iz provincije.Komšijska ključaonica.
Dosta je toga što jedan mali grad čini odvojenom celinom iako teritorijalno pripada mnogo većoj zajednici,državi. Polovinu svog dosadašnjeg života provela sam usko srastući sa žiteljima,običajima i očekivanjima maloga grada i sa ove kratke vremenske distance mogu reći da su mnogi problemi prevaziđeni i rešeni a stepen kolektivne svesti podignut na jedan viši nivo.Ipak, mnoga zapažanja ostala su ista.
Teško je otrgnuti se utisku da pisati o provinciji zvuči već poznato i književno iscrpljeno. Dosta se govorilo i filozofiralo o palanci, tom malom termitu društvenog stabla jedne zemlje. A opet,uvek se ima šta novo reći. Nikad do kraja istražen, palanački svet intrigira svojom raznolikošću i karakternom širinom koliko i malograđanskim,sveprisutnim poimanjem i tumačenjem sveta i odnosa unutar njega.
Kud god prošli, u palanku došli.

Нема коментара:

Постави коментар