уторак, 31. јануар 2012.

Tihi ubica u zrnu kafe. Porok modernog doba

U eri smo poslovnih, socijalnih, seksualnih, medicinskih, emotivnih i svih ostalih ekspanzija. Nezaustavljivo širimo polja svojih mogućnosti,učinaka i sposobnosti. A u osnovi svog tog napretka nalazi se - rad.
Čini se da danas radimo više nego ikada pre. Kompanije su te koje, obezbeđujući razne beneficije, nastoje da stimulišu i motivišu svoje zaposlene kako bi posao obavljali što efikasnije, bolje i - brže. Vreme je postalo najdragocenija kategorija. A ima ga sve manje. Završetak jednog poslovnog zadatka vodi narednom; otkaz ili pak unapređenje podjednako rađaju spremnost da se sledeći put radi što kvalitetnije i (po potrebi) što obimnije..
U svom tom vremenu, coffe break postao je i više od potrebe za dodatnom količinom energije i uživanjem u aromi kafe, pa i one sa automata. Pauze uz šoljicu kafe svojevrstan su mali ritual koji donosi opuštanje, prekopotreban odmor ali i šansu za izgradnjom novih i lepih prijateljskih odnosa. Stoga i ne čudi što je kafa danas, omiljeni napitak u kafićima širom sveta. Međutim problem nastaje kada se, kao i sa svakom drugom supstancom, dođe do nivoa zloupotrebe iste. Kao snažan kardio i neuro stimulans, kofein iz kafe podiže koncentraciju, budnost,pažnju i usresređenost uz lučenje, svima nama omiljenog hormona - endorfina. To sve doprinosi osećaju svežine i snage kao i spremnosti da se odgovori na sve dnevne obaveze. Ali šta kada se pretera? I koliko nas to svakodnevno (svesno ili nesvesno) čini?
Na pisanje ovog teksta podstakao me je, između ostalog, i televizijski prilog koji sam juče odgledala a koji je prikazivao mladu devojku iz Amerike koja je, u želji da dostigne "idealnu" težinu, reanimirana na odeljenju Urgentnog centra zbog smrtonosne doze kofeina koju je unela u vidu tableta za mršavljenje. Bez obzira na to da li je unet u vidu tečnosti,tableta ili na neki drugi način, kofein u prevelikoj dozi u stanju je da dovede naš organizam na sam rub smrti kao i da nas ubije. Tahikardija koja za posledicu može imati fatalnu aritmiju, praćena je još i osećajem nervoze i napetosti, povećanog pritiska i nekog vida dezorijentisanosti. Uprkos tome,mnogi ljudi ne mogu da zamisle svoj dan bez više od 3 šoljice kafe verujući da štetnog efekta na organizam nema. Mnoge naučne studije potvrdile su pozitivan uticaj kafe na smanjenje rizika od nastanka nekih oblika senilnosti kao i raka debelog creva ali su isto tako, potvrdile i mogućnost oštećenja bubrega i srca usled dugotrajnog i preteranog korišćenja ove stimulativne i omiljene supstance.
Stoga,učinite sebi uslugu već danas i ukoliko ste u mogućnosti, zamenite svoju dozu kofeina zdravom verzijom iste u vidu ječmene kafe ili bar one filtrirane,sa oznakom bez kofeina. Primetićete da su razlike u ukusu neznatne a učinak po vaše zdravlje biće više nego pozitivan. Za one odlučnije (kojima sam se i sama priklonila) preporučujem ostavljanje kafe u korist zelenog i ostalih čajeva. Jer kafa je podjednako porok našeg vremena isto koliko i nikotin i alkohol..


Telo ne prašta netrezveno postupanje.A srce tek ne.
Samo jedno imate, čuvajte ga.

Нема коментара:

Постави коментар