недеља, 05. фебруар 2012.

Snaga na udaru. Sramna ponuda ženskoj patnji

..Naša zemlja jedna je od onih koje se nalaze u vrhu evropske statističke liste po broju obolelih žena od raka dojke.To je tužna i poražavajuća činjenica koju pokušavamo da promenimo i na nju utičemo organizovanjem raznih kampanja,besplatnih pregleda,savetovališta i fondacija...Sve u istom cilju. Da svim našim ženama pružimo mogućnost za kvalitetniji i zdraviji život.Lišen bola,lečenja,depresije i onog najtragičnijeg.
Gubitka ženstvenosti.
Mastektomija je najteži i najpotresniji mogući ishod ove bolesti.Više od fizičkog,grudi žene simbol su njene unutrašnje,psihičke snage,simbol majčinstva i središte najkrhkije ženske emocije.Stoga je gubitak dojki trauma kojoj su žene u našoj zemlji izloženije više nego igde drugo u svetu.
Jer naše žene,potpuno su same.
Zakonom o zdravstvenom osiguranju,na osnovu člana 61, Republički zavod snosi troškove hirurškog zbrinjavanja i ugradnje implanta samo u obolelu dojku pacijentkinje pri čemu za plastičnu rekonstrukciju druge,sama mora snositi troškove u vrednosti od 126.000 dinara.Sramno i ponižavajuće,naše žene su prinuđene da veoma često,zbog nedostatka tih značajnih materijalnih sredstava,ostanu uskraćene za dostojanstven emotivni i fizički oporavak.
Koliko je humano jednoj ženi uraditi rekonstrukciju samo jedne dojke i pritom samo još više naglasiti postojeću asimetriju koja je zbog bolesti nastala?
Da li je ljudski da dozvolimo da njihov bol bude okom vidljiv umesto da im pomognemo da ponovo izgrade svoju volju i želju za životom,svest o tome da su i dalje vredne, prelepe i posebne žene,ni malo drugačije od onih kojima sudbina nije dodelila tako gorak zalogaj?
Ima li sramnije ponude ženskoj patnji?
Jedna od meni bliskih osoba, takođe je prošla spomenuti put na kome su lekarska etika i ljudska plemenitost,pod bremenom zakona, još jednom iznova podbacile u želji za što većim i nazasitim novčanim dobitkom. Da li bi država zaista tako mnogo izgubila aktom saosećajnosti,podrške i razumevanja,ljudskom i sapatničkom empatijom? I da li je novac bitniji od života?
Svaka žena može postati žrtva raka dojke.
Pravila nema.

Нема коментара:

Постави коментар