недеља, 25. март 2012.

Identitet jedne ženstvenosti

Šta danas podrazumevamo pod pojmom ženstvenosti? Stil,šarm, urođenu žensku svest o lepoti i značaju sopstvene seksualnosti ili je pak ženstvenost atribut koji nam spoljni svet pripisuje na osnovu procene našeg ponašanja i opštenja sa suprotnim polom?
Mnogi su skloni da veruju da se identitet jedne ženstvenosti meri dokazanom i, sa nekim, ostvarenom prisnošću. Žena u odabranoj samoći ne biva sagledana u celosti već je prati poznati kliše "zašto dama sedi sama" - zaostavština davno prevaziđenog uverenja da prisustvo muškarca potvrđuje dok odsustvo istog poništava vrednost jedne žene.. Paklene su zamke plitkoga uma.
Dokle robovati predrasudama i formirati sud na osnovu spoljnih i varljivih načela vrednosti? Sud o onoj istinskoj,intimnoj, emotivnoj vrednosti žene oličene u tom poetskom i romantičnom izrazu ženstvenost? Da li je ženska emancipacija u stanju da promeni i neka kolektivna, ukorenjena društvena shvatanja ili je pak jedinstvo za sebe, izvor sa koga se napaja samo duša koja je i nosilac iste?
Oda ženstvenosti simbol je moći,snage i ženske energije.
Čudesne,plodonosne i nadahnjujuće  – ženske biti.

2 коментара:

  1. Odlican post. U vremenu smo kada se zenstvenost potcenjuje. Pritom ne mislim da su simbol zenstvenosti samo stikle

    ОдговориИзбриши
  2. Hvala puno. To mi je i bila namera kada sam pisala ovaj tekst - da skrenem paznju na danas,prilicno potcenjenu rec "zenstvenost"..

    ОдговориИзбриши