петак, 02. март 2012.

Tajni spisi Vatikana. Misterija prašnjavih vekova

"Lux in arcana" izložba je na koju se čekalo 400 godina od osnivanja Vatikanskog tajnog arhiva. Stoga ne čudi iznimno interesovanje koje širom sveta budi maštu i radoznalost ljudi u pogledu ovih spisa. Do juče tajnih dokumenata Svete stolice..
Jedan od izložbenih eksponata na kojem bih se sa posebnom znatiželjom zadržala jeste izbor iz rukopisa načinjenih za vreme suđenja Galileu Galileju, u Firenci 22.juna 1633.godine. Kako nam istorija tog starog zapisa prenosi, Galileo je opovrgnuo nametnute optužbe za jeres pozivajući se na naučnu upotrebu svojih doktrina koje nisu imale za cilj da vređaju stav Inkvizicije i njenih velikodostojnika. Međutim, legenda kaže da će klečeći pred ikonom u manastiru Sopra Minerva,Galileo izustiti čuvene reči "Eppur si muove", nepokolebljivo potvrđujući svesnost o nepromenljivosti istina do kojih je dopreo. Postavlja se pitanje - koliko su predanja samo pokušaj naroda da u svom kolektivnom sećanju zadrži ukus pobede onda kada je svestan neumitnosti vladajućeg režima ili je pak verodostojnost Vatikanske pisane reči još jednom podvrgnuta istrajnim istraživačima njene prošlosti?
"Lux in arcana" otvoriće vrata brojnim,novim hipotezama o mogućim istinama sahranjenim u prašnjavim i krhkim listovima Vatikanskih knjiga. Iskusnom umu ne sme proći nezapaženo ideja da rigoroznost Crkve nije dopuštala postojanje ili pak beleženje istorije van okvira koji bi je oskrnavili i učinili podložnom besu mase.
Stoga,samo zapisi u skladu sa njenim postulatima mogli su biti i ostati jedini svedoci davne prošlosti složene na policama tajne Vatikanske arhive...

Нема коментара:

Постави коментар