петак, 28. децембар 2012.

Apsurd saobraćajnog besa. Trubim,dakle postojim

Vreme praznika. Mnogi bi rekli - i vreme svetkovanja.
Međutim,više nego ikada pre, stičemo utisak da savremeno bahaćenje biva zamaskirano navodnom prazničnom euforijom i raspoloženjem. Naš narod se više nego ikada, ovih dana vodi jednom od najomiljenijih kulturoloških i nacionalnih rečenica - "Može mi se." U skladu sa tim, strpljenje je zamenio stres jer svi negde žure i svima je baš taj njihov razlog žurbe najbitniji pa stoga, obrasci ponašanja koje srećemo u javnom prevozu, na ulici, po prodavnicama, po zdravstvenim ustanovama, na saobraćajnicama - ne podležu ranije, iole uvažavanim,bonton pravilima. A kad bismo se malo potrudili,svima bi nam bilo lakše.
Posebno mi u oči upada jedan fenomen koji se svake godine u ovo vreme javlja u vidu epidemije. U pitanju je apsurd saobraćajnog besa koji ja nazivam - Trubim,dakle postojim. Sakriveni u svojim limenim cetvorotočkašima, zahuktalog Ega i kvazi osećaja neke lične moći i posebnosti, naši vozači skloni su verovanju da im sedanjem u auto, svi ostali,od pešaka do drugih učesnika saobraćaja, postaju neka vrsta prepreke ka željenom odredištu. A kako baš njihova,po srpskom običaju "Može mi se" mora da bude zadnja, svi drugi dužni su da budu u službi njihovih potreba i da se u skladu sa tim ponašaju i bahatom vozaču sklanjaju sa puta. S obzirom da živimo na prilično zaostalom tlu na kome niko neće zameriti mladom muškarcu koji zauzima mesto dami u javnom prevozu dok će istu, ukoliko je mlađa, osuti pogrdama što ne ustupa starijima mesto, nije čudo što i u saobraćaju važi nepisano pravilo da su muškarci bolji vozači iako ćete vrlo retko videti jednu ženu da u afektu i bahatosti, fiksira dlanom automobilsku sirenu.
Zaključak jeste - euforiji se treba prepustiti ali je i treba jasno razgraničiti od svega onoga što se pod nju svesno i namerno svodi. Petarde po ulicama,nesavesna vožnja,laktanje u prolazu - nisu simboli prazničnog duha već potisnute i naučene nevaspitanosti i prostote.

Нема коментара:

Постави коментар