среда, 26. децембар 2012.

Missoni – gde mašta susreće stvarnostKada je daleke 1953. godine osvanula radionica trikotaže “Missoni“ u Varezeu, severno od Milana, za svet mode to nije predstavljalo odlučujuću ili vanrednu prekretnicu. Naprotiv, beše to entuzijastični i prvi zajednički, početni projekat mladog bračnog para Otavia i Rozite. Upoznali su se u Vembliju, u Engleskoj, u vreme kada je njega još uvek pratila slava bivšeg šampiona Italije u atletici i učesnika Olimpijade u Londonu a nju, uspešan porodični biznis gde je umeće izrade trikotaže sustizalo čistu umetnost. Prepoznavši jedno u drugome buduće supružnike, svoj san o izgradnji Missoni carstva sele u Samirađo, gde stvaraju svoje porodično ognjište u maloj vili okruženoj šumom. Na tom mestu bivaju rođene najmaštovitije ideje i projekti koji uz eleganciju, arhaične vrednosti i stremljenje savremenim tokovima u dizajnu, dobijaju obrise buduće mašinerije najvećeg, najkvalitetnijeg i danas najprofitabilnijeg trikotažnog biznisa na svetu. Brend Missoni, sinonim je za vrhunsku izradu, estetiku i kvalitet i svetski  je lider u proizvodnji prepoznatljivih, šarenih tkanina kojima dominiraju vedre i inspirativne boje. Danas, u poznoj starosti i u braku dužem od pola veka, osnivači dinastije Missoni povukli su se sa svog prestola ustupajući mesto svojoj deci, dvojici sinova Vitoriju i Luki i kćerki Anđeli.
U skladu sa savremenim tokovima u dizajnu, Missoni postaje sinonim za kako luksuznu, tako i za pristupačnu originalnost u kojoj detalji zauzimaju centralno mesto. Pokretanjem linije “M Missoni”, ova italijanska imperija pridružila se brojnim svetskim proizvođačima koji su u skladu sa padom kupovne moći na tržištu, dali potvrdu svoje svesti o vladajućoj ekonomskoj krizi i (ne)mogućnostima svojih potrošača. Međutim, otvaranjem lanaca hotela u Edinburgu, Kuvajtu, Omanu, Brazilu, Turskoj i na Mauricijusu, kuća Missoni zadržala je status prestižnog brenda koji je svoje ime i kvalitet ustoličio na vrhu svetske modne scene. “Missoni HomeiMissoni Sportjoš dva su ogranka ove dizajnerske kuće koja vizijom svojih lidera i kreativnošću koja prevazilazi granice mašte, ostavlja svoj prepoznatljiv pečat u istoriji mode i tradiciji funkcionalnog, vanvremenskog dizajna.
Misija i budućnost mode, stapaju se u kolažnim bojama Missoni carstva.
A njegov najsnažniji procvat – tek dolazi.

2 коментара:

  1. Obozavam Missoni i njihove boje i printove. Savrsenstvo

    ОдговориИзбриши
  2. Takodje! Stoga me je jako rastuzila vest koja ovih dana kruzi medijima.. a tice se Vitoria Missonija. Steta sto je jednu divnu i skladnu porodicu zadesila takva nesreca.

    ОдговориИзбриши