петак, 12. јул 2013.

У ритму самбе - ведра страна БразилаMais amor por favor!” најупечатљивији је графит са улица Сао Паола и моја најлепша асоцијација на Бразил. Јер управо у овим речима ухваћен је национални, животни мото људи у чијем је генетском коду утиснут ритам, хедонизам и културно наслеђе; баш у њима садржан је еликсир ове бескрајно колоритне, етнички разноврсне, страствене и раскошне земље Ориша и њихових потомака, темпераментних и музикалних Бразилаца!
У данашње време, фестивал у Рију постао је највећи заштитни знак Бразила. Туристи широм света хрле на овај догађај који слави живот, лепоту, музику, самбу и пре свега - слободу. Али за Бразилце, фестивал у Рију далеко је више од комерцијализоване манифестације којом се земља промовише. То је ода њиховом наслеђу, културној заоставштини која самбу и умеће покрета посматра у контексту много ширем него што ће западни туристи то икада моћи. Кроз призму историје, политике, уметности, религије и националног миљеа. 
Баш као што је један од најпознатијих бразилских певача рекао: „Бог је музика, музика је самба, Бог је самба!“ 
Али Бразил нуди још више од тога. То је тло на коме се јаче него игде друго у свету слави култ тела и људске експресивне, екстровертне сексуалности и припадности животу, оличене у духу њених шармантних, харизматичних и комуникативних житеља. То је земља обгрљена водама океана који као да спира све хедонистичке грехове Бразила, сва утонућа и предавања слободној и неспутаној, људској жудњи и бити, природи и инстинкту! 
Земља карневала и постојбине самбе, огњиште раскошне уметности која фино и танано, ненаметљиво а више него приметно бива уткана у животе својих саиграча на овом чудесном фудбалском пољу снова. На обећаној, рајској земљи Пелеа, Баросе, Гонзага, Варгаса испуњеној мирисом феијоаде, звуцима Бразилског акварела и духовитим и изражајним погледима наследница Кармен Миранде, које дуж Ипанеме остављају трагове својих стопала у врелом, осунчаном песку! 
Најлепше жене света живе у Бразилу, у земљи у којој је лепота дата на сваком кораку и сваком појединцу како би се стопио са свеопштом раскоши овог узбудљивог тла. Али Бразил је и земља саудадеа, фузије и спајања јер у њој све тече,све се креће, све игра једно с другим, уплиће се и преплиће предајући и стапајући своју енергију, бујну и дивљу, разиграну душу.
Јер Бразил зна тајну живота.
У једној је речи – maravilhoso!

Нема коментара:

Постави коментар