уторак, 09. јул 2013.

Putovanje Hane ArentVrlo intrigantan, realističan i uzbudljiv, film Margaret von Trota “Hana Arendt” svakako je pobrao sve pohvale domaće publike i kritike i obeležio, obogatio i istakao program ovogodišnje, devete Slobodne zone kao festivala koji je rasadnik najupečatljivijih, najsmelijih i najuspešnijih filmskih dela Evrope i sveta.
“Hana Arent” ostvarenje je koje oživljava jednu istorijsku prekretnicu izazvanu suđenjem za holokaust ratnom zločincu Ajhmanu u Jerusalimu a zapravo, donosi nam sliku jedne izuzetne žene koja je svojom ideološkom, političkom mišlju i filozofijom, obeležila istoriju XX veka kao centralna figura snažne i odvažne prirode. Smela i hrabra,neustrašiva i oštrog pera i jezika, Hana Arent kao ekskluzivni izveštač Njujorkera svojim prikazom suđenja Ajhmanu izaziva opšti skandal rađajući svoju tezu o banalnosti zla, čime joj se pripisuje bizarna odbrana jednog naciste. Međutim, više nego iko pre nje, Arentova postavlja osnove totalitarizma mišljenjem da odusustvo demonskog karaktera u ubici govori u prilog tome da je državna i politička hijerarhija ta koja zločince podvodi pod svoje okrilje i poput birokrata ih koristi za svoje ciljeve. A ti isti zločinci, obavljajuci prljavi posao usled pokoravanja nadređenim i njihovim ciljevima, smatraju da lišavaju sebe suočavanja sa moralnošću svojih postupaka. Taj njen stav nailazi na javnu osudu koju ona srčano i dostojanstveno brani uz čuvenu rečenicu : ”Try to understand is not the same as forgiveness.” I u tome je sama srž filozofije Hane Arent, žene koja će istu na momenat dovesti u pitanje ponešena strašću prema svom nekadašnjem partneru i životnoj ljubavi, Hajdegeru…
Ovaj izuzetan film u vama će otvoriti brojna pitanja i probuditi brojne emocije navodeći vas da se zapitate dokle dosežu naše granice, kako naš uticaj može promeniti druge i koliko su ljubav i razum suprotstavljene kategorije na istoj lestvici čovekovog bića. A u svakome od nas zasigurno postoji bar jedna bleda nijansa te duboke i posebne duše.
Čvrstog i nepokolebljivog, ženskog principa Hane Arent.

Нема коментара:

Постави коментар