петак, 11. октобар 2013.

Devojka zvana Hrabrost. Malala Yousafzai

Njeno ime sinonim je za neuništivu hrabrost širom sveta. Divimo joj se na zapanjujućoj istrajnosti u borbi koju je odabrala za svoj životni cilj a koja ju je umalo koštala života - na borbi za obrazovanje muslimanskih žena širom sveta a posebno u Pakistanu, na njenom rodnom tlu. Iako joj danas nije dodeljena Nobelova nagrada za mir, činjenica je da je sama nominacija za ovo prestižno svetsko priznanje, kao najmlađeg nominovanog pojedinca ikada, čini jednom od najprepoznatljivijih, najupečatljivijih i najuticajnijih žena današnjice.
Malala Yousafzai oličenje je iskonske snage želje za životom. Devojka a odveć žena, zvana Hrabrost.
Svojim zalaganjem za pravo na obrazovanje uprkos polnoj diskriminaciji karakterističnoj za islamske zemlje, Malala je postala centralna figura i vizionar novog vremena koje će doći a koje će ženama širom sveta doneti tu toliko željenu a oduzetu - slobodu. Pravo na odlučivanje, pravo na samostalnost. Pravo na obrazovanje. Istina da je pred njom dug i težak put koji treba preći, ovu mladu ženu nije pokolebala u želji da bude ona karika koja svetu nedostaje a koja bi nastavila i produžila lanac pozitivnih feminističkih promena u pravom pravcu. Založivši svoju bezbednost, svoj život i sigurnost, Malala je postala ikona nepresušne inspiracije i neukrotive borbe za jednakost, za onu toliko dugo potisnutu i oduzetu sigurnost muslimanki Pakistana ali i svih drugih zemalja nemilosrdno mrvljenih pod teretom religije i kulturnih normi, podjednako teškog bremena na plećima svake žene.
Boreći se za obrazovanje, Malala se bori za svet u kome će svaka žena biti viđena kao mnogo više od onoga što joj njena bazična,osnovna priroda nalaže - umesto tradicionalnih i nametnutih uloga majki i domaćica, žene u muslimanskim zemljama zaslužuju daleko više. Da imaju sva jednaka prava kao i sve mi rođene u zemljama neopterećenim religijskim ili društveno nametnutim normama, da mogu da izaberu svoj put slobodno i nesputano, rasterećeno i sigurno a da zbog toga ne budu prinuđene da plate svoj danak ekstremistima, svojoj zemlji ili tradiciji. Malala Yousafzai vesnik je tog novog doba koje dolazi, revolucije kakva je trebala i treba ovom svetu.
Zarad mira, poštovanja i jednakosti žena.

Нема коментара:

Постави коментар